Poletni
nizkokalorični obroki
V predpoletnem in poletnem času po večini malce popazimo na prehrano, odpovemo se pregreham, nekateri celo posežejo po bolj strogih dietah, drugi pa težke in nasitne obroke zamenjajo z lažjimi. Poletje in skok v kopalke nas motivirata, da nekaj več pozornosti posvetimo temu kakšni so naši obroki, katera hrana ima več kalorij in katera manj ali kje je skritih več maščob in sladkorja.
Višje temperature nam zmanjšajo apetit, občutek sitosti in težkega želodca pa nam prav nič ne olajša preživljanja vročih poletnih dni.
Ovinek mimo predelanih ogljikovih hidratov, mastne in hitre hrane ter poseganje po večji količini zelenjave pa ni dobrodošlo le v poletnem času. To naj bi bila splošna smernica tudi za preostalih mesece v letu.
Da bo začetek lažji, sem v prvi objavi za vas pripravila nekaj idej za lahke in nizkokalorične poletne obroke.
OBROK 1: Sveža solata s sladkim krompirjem in prelivom
Zeleni solati, špinači in motovilcu dodamo rahlo popečen sladki krompir (1/2 večjega ali 1 kos manjšega krompirja), svežo kumaro (1/2) in paradižnik (1 kos).
PRELIV: Zelenjavnemu namazu Argeta Humus natur primešamo žlico olivnega olja, dodamo začimbme za solato, malo limone in vodo.
OBROK 2: Pikantna quesadilla s svežo zelenjavo in piščancem ali tofujem
Dve polnozrnati tortilji na tanko premažemo z zelenjavnim namazom Argeta Paprika pikant. 100-150 g piščanca ali tofuja po okusu začinimo, narežemo na koščke in popečemo (namesto olja priporočam ½ čajne žličke kokosovega olja), kumaro in paradižnik (1/2 večjega ali 1 kos manjšega) narežemo na koščke, dodamo 30 g (2 jedilni žlici) rdečega fižola in nastrgamo 2 lista solate.
OBROK 3: Polnjena paprika z bulgurjem
Eno večjo papriko prerežemo pri vrhu, očistimo, posolimo in premažemo z zelenjavnim namazom Argeta Rdeča pesa in hren. 1/3 skodelice bulgurja prekuhamo skupaj z grahom in porom in rahlo ohlajenega zmešamo s sezamom in razžvrkljanim jajcem. Napolnimo papriko in v segreti pečici na 200° C pečemo 15-20 minut (oziroma po okusu – če nam je ljubše, da paprika ohrani nekaj svežine je ne pustimo v pečici predolgo, če pa bi želeli celotno jed bolj zapeči, jo pustimo v pečici dalj časa).
OBROK 4: Nadevane bučke s kuskusom, paradižnikom in mozzarello
Eno večjo bučko razpolovimo rahlo popečemo, posolimo in po okusu začinimo ter premažemo z zelenjavnim namazom Argeta Črne olive. Vsaki polovici bučke dodamo jedilno žlico kuskusa, na kocke narezan paradižnik in 3 koščke mozarrelle. Pečico segrejemo na 150-200° C in nadevane bučke pečemo 10 minut, oziroma dokler se mozzarella ne stopi in rahlo popeče.